Speluitleg

In 2013 startten we met het Cycling Story Koersspel. Het spel wordt gehouden voor vijf rondes verdeeld over het wielersiezoen. Je kunt zelf beslissen of je wilt meedoen aan één of meerdere rondes.

Door de Coronacrisis wordt in 2020 het Koersspel enkel voor 2 grote rondes gehouden, te weten Tour en Giro.

Elke nieuwe ronde zullen we aankondigen op onze website en via Facebook en Twitter. In de weken voorafgaande aan de start van de etappekoers kun je je registreren en vanaf ongeveer een week voor de start een ploeg samenstellen (daarover hieronder meer). Je kunt je ploeg nog wijzigen tot vlak voor de start van de ronde, maar als de ronde eenmaal begonnen is, zijn wijzigingen niet meer mogelijk.

Indien je eerder hebt meegespeeld in een Koersspel dan moet je toch je account vernieuwen voor de komende ronde. Dit kun je eenvoudig doen door eenmaal in te loggen. Je account wordt dan geactiveerd en je kunt meedoen met de komende ronde.

Regels van het spel

  1. Selecteer 15 (unieke) renners voor het begin van de ronde.
  2. Punten worden behaald als renners in jouw team bij de eerste 10 in de etappe eindigen.
  3. Heb je de etappewinnaar in je ploeg dan levert dat 12 punten op. Voor de nummer 2 krijg je 10 punten. Voor de rest van de top tien krijg je achtereenvolgens 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 punten.
  4. Iedere dag wordt na de etappe de uitslag verwerkt en daarmee de dagstand en het klassement van de deelnemers gegenereerd. De deelnemers worden hierover per e-mail geïnformeerd.
  5. Voorspel de truien ook voor extra bonuspunten. Deze bonuspunten hangen wel af van de lengte van een ronde. In een drieweekse koers zijn veel meer reguliere punten te behalen dan in een koers van een week, waardoor de bonuspunten in een korte ronde lager zijn dan in een lange ronde. Voor de grote rondes geldt: als je de eindwinnaar van het algemeen klassement goed weet te voorspellen, krijg je aan het eind van de ronde een bonus van 25 punten. Voor de punten- en bergtrui zijn nog eens 20 punten elk te verdienen. Voor een kleinere ronde is de puntenverdeling: 15 punten voor de leiderstrui en 10 punten voor de dragers van de punten- en bergtrui.
  6. Cycling Story Koersspel gebruikt voor iedere ronde de startlijst, zoals gepubliceerd op de officiële website van de betreffende ronde. Puntenverlies door mogelijke fouten in deze lijst worden niet gecorrigeerd. De startlijst is pas enkele dagen voor de start van een ronde definitief.
  7. Diegene die aan het eind van de ronde bovenaan staat in het algemeen klassement (incl. bonuspunten) verdient daarmee een prijs waarover nader bericht volgt.
  8. Bij een gelijke stand in de einduitslag (incl. bonuspunten) wordt de prijs verloot onder degenen die gelijk bovenaan staan.
  9. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.
  10. De leden van Team Cycling Story komen niet in aanmerking voor de prijs. Bij een eventuele overwinning van een van deze leden, gaat de prijs naar de eerstvolgende deelnemer.

Hoe werkt het allemaal?

Vanaf een week voor de start van de ronde kun je je ploeg samenstellen. Gebruik daarvoor het Koersspel menu aan de rechterkant van de pagina, klik op Team samenstellen. Vervolgens klik je één voor één de links kies renner aan om renners te selecteren. Wanneer je jouw 15 renners hebt geselecteerd, kun je daarna ook gelijk de klassementstruien verdelen.

Binnen het menu item Mijn ronde kun je, als de ronde begonnen is, een gedetailleerd overzicht krijgen van de prestaties van jouw renners en jouw ploeg als geheel. In Mijn team zie je bijvoorbeeld het aantal punten dat jouw renners hebben behaald per etappe en per renner. In Puntengrafiek zie je hoe het puntentotaal van jouw ploeg groeit naarmate de ronde vordert. Je kunt eenvoudig jouw puntentotaal vergelijken met dat van een andere deelnemer of het gemiddelde. In het Taartdiagram kun je in een oogopslag zien welke renners voor jou de meeste punten halen. In het Standendiagram kun je zien welke plek jouw team inneemt op de stand ten opzichte van de andere deelnemers. Hoe hoger je in de stand staat, hoe hoger jouw blokje zich bevindt. Je kunt eenvoudig wisselen tussen de daguitslagen en de stand in het algemeen klassement. Tenslotte kun je als de ronde eenmaal begonnen is jouw team vergelijken met dat van andere deelnemers. Met een vinkje worden de renners die in beide teams zitten getoond. In een oogopslag zie je waar de verschillen op de ranglijst door komen! Let op: Als de ronde nog niet begonnen is zie je slechts voorbeelden in alle menu items onder Mijn ronde.

Het volgende menu item dat we bespreken is Uitslagen. Dit item is alleen beschikbaar als de ronde reeds is begonnen. Hier zie je elke dag de uitslag van de etappe, de daguitslag van het Koersspel en het algemeen klassement van het Koersspel. Tenslotte kun je in menu item Beste renners zien welke renners je idealiter in je team opgenomen had moeten hebben om het maximale aantal punten te hebben gescoord.

Het subpools menu is nieuw en hier kan je dus subpools aanmaken en beheren. Wanneer je een subpool hebt aangemaakt kun je eenvoudig andere geregistreerde gebruikers uitnodigen voor jouw subpool. Heb je een leuke subpool gezien? Dan kun je eenvoudigweg de beheerder van die pool een bericht sturen (via de site) met de vraag om er in te mogen. Bij wederzijdse goedkeuring krijg je een email met een link waarna je mee kunt spelen in die subpool.

Tenslotte is er een menu item Mijn profiel, waar je je wachtwoord en/of e-mailadres kunt wijzigen. Als je al aan eerdere rondes hebt meegedaan, kun je hier ook direct zien welke renners je in voorafgaande rondes had gekozen en hoeveel punten zij voor je hadden gehaald.

Jaarcompetitie

Nieuw in 2020 is de zogenaamde jaarcompetitie. Wie meedoet aan beide rondes, doet automatisch mee aan de jaarcompetitie: een gecombineerd klassement over beide rondes. We zullen ook voor de jaarcompetitie een klassement opmaken, pas vanaf de tweede ronde (Giro) en in de dagelijkse mails word je dan ook op de hoogte gehouden.